Kom igång med ditt tråkiga månadssparande

Många är vi som tycker det är kul att skära i kostnader och öka vårt sparande. Samtidigt är det min bestämda uppfattning att det bästa månadssparandet är tråkigt. Jag säger det igen, ett bra och effektivt månadssparande riktigt, riktigt tråkigt. För alla. För dig och för mig.

1. Ditt månadssparande ska vara tråkigt

Det ska vara så tråkigt att du inte bryr dig om att kolla det mer än någon gång i kvartalet eller halvåret.

Tråkigheten i månadssparandet är ett resultat av att det är effektivt. Tråkigheten utgör också ett hinder mot dina egna destruktiva impulser. Kort sagt är ditt sparandes största fiende din egen förmåga att sabotera det.

Sparandet bör vara upplagt på ett sådant sätt att det tar höjd för nedgångar utan att du behöver agera när dessa väl kommer. Försök. Inte. Tajma. Marknaden. Många är det som försöker optimera sitt sparande på ett sätt som i slutändan bara ruinerar strategin de har tänkt ut från början.

2. Ta bort lönen från kontot på en gång

Månadssparandet ska vara automatiskt och dras direkt efter lön. Den bästa strategin jag har för att överhuvudtaget spara är att aldrig se pengarna. Jag vänjer mig då vid att inte ha dem alls.

Lönen förs mer eller mindre direkt bort från mitt uttagskonto. Att ha väldigt lite pengar på kortet är ett enkelt sätt att tvinga mig till att vara mer sparsam. Låter jag pengarna ligga kvar så är risken för stor att de spenderas på mindre genomtänkta köp.

Även om det såklart finns omständigheter som kräver det behöver du nog på allvar se över dina utgifter om du hela tiden behöver hela lönen för att klara dig genom månaden.

Alla banker idag stöder någon form av automatisering i sparandet. Det går såklart att automatisera sparande i aktier via olika tjänster men annars går det utmärkt att sätta upp ett fondsparande.

3. Satsa brett och försök inte hitta vinnarna

Om det är någon fråga som återkommer i Facebook-grupper och på Twitter så är det olika varianter på frågan: ”Vilka fonder/aktier ska jag köpa?”.

Ofta läggs frågan också upp med en skärmdump på de fonder/aktier som personen äger för tillfället. En variant på frågan är då ”Har jag valt rätt fonder till mitt månadssparande?”.

Vad som är rätt fonder/aktier för dig är helt klart beroende på en mängd olika faktorer och därför väldigt svårt att besvara. Ett generellt tips är dock att inte försöka identifiera vinnarna utan att satsa brett.

Om du är osäker på huruvida du borde spara i aktier eller i fonder så borde du med allra största sannolikhet spara i fonder. Aktier tar mycket tid. Det tar tid att lära sig vad du behöver ha koll på och sedan tar det tid att hålla sig uppdaterad. Fonder är bra för många då de sköter sig själva.

Men vilka fonder då?

Ok då. Om du tjatar ska du få ett mer handfast tips. Välj ut 4 basfonder som tillsammans utgör majoriteten av sparandet (60-80%). En bas kan till exempel utgöras av USA-index, Europa-index, utvecklingsländer och norden. Sedan kryddar du med några mer branschspecifika fonder, typ hälso- och sjukvård eller råvaror. I min erfarenhet är det bra att välja någonstans mellan 6-8 breda fonder som ett långsiktigt grundsparande. Tillräckligt många för att få bra riskspridning men tillräckligt få för att det ska vara rimligt att välja ut och följa upp.

… men vilka fonder då?

Det beror på. Läs mitt förslag på upplägg ovan (igen) och kolla här för inspiration. Vill du granska fonderna rekommenderar jag Morningstar men bli inte för besatt av förvaltningsavgift på x procent promille etc. vilket leder mig till…

4. Gör det inte överdrivet komplicerat

Det finns inget bättre sätt att skrämma iväg människor som bara vill komma igång med sitt sparande genom att prata finanssvammel. Jag gör mig själv skyldig till detta i princip hela tiden.

Att optimera förvaltningsavgiften in absurdum kanske är kul för vissa, men frågan är hur mycket det ger i slutändan i avkastning. Visst, den där fonden med hög avgift kanske inte är värd det. Eller så är den det. Troligtvis vet varken du eller jag det.

Personligen väljer jag att fokusera min energi åt annat håll. Typ sälja saker på tradera eller hitta sätt att spara ännu mer…

5. Du kan spara mer

Om det är något du borde göra när du följer upp ditt sparande så är det att ställa dig själv frågan om du nog inte kan spara lite mer än du gör just nu. Följ upp dina utgifter på något sätt och försök att hitta de värsta bovarna. Att börja med att granska matkostnaderna är ett hett tips.

Om du alls är som jag så är det lätt att hitta lite för höga utgifter i kategorin ”Nöje”. Å andra sidan tycker jag personligen att det är lättare att skära i utgifter som känns mer meningslösa (kanske en eller två omgångar hämtmat för mycket) först och inte direkt skära i de utgifter som ändå har förgyllt min vardag.

Om du nyligen har fått mer pengar att röra dig med så är det ett utmärkt tillfälle att utvärdera om du inte kan utöka ditt sparande. En löneförhöjning går med fördel rätt in i sparandet, likaså om du frigör pengar genom att betala av ett lån som du har dragits med länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *