Innebär oron på börsen ett solklart köpläge?

Trots att börsveckan inleds med en rabatt väljer jag att avvakta med att handla aktier. Jag varken köper på mig mer eller säljer i börsoron. Däremot tror jag att det finns skäl att hålla ordentlig koll på utveckllingen framöver.

Min generella strategi är att köpa bolag med stabil ekonomi, historiskt fina resultat och tillräckligt goda framtidsutsikter. Därtill ska prissättningen på bolaget vara attraktiv nog att locka till köp. Detta utifrån en sammanvägning av all information som för tillfället står till buds.

När aktiepriset på enskilda bolag dippar rejält i kombination med att övriga parametrar hålls intakta så kan det då och då öppnar sig riktigt fina köplägen givet att man är konsekvent med strategin.

Med samma resonemang borde Donald Trumps twittrande i helgen som sänkte börserna nu i början av veckan vara en solklar rabatt för alla oss som jagar prisvärda bolag.

Det finns dock en skillnad. När ett enskilt bolags värdering får ta sig en smäll går det allt som oftast att härleda varför och vilka konsekvenser det kommer att få. I det här fallet är det svårare. Så långt verkar börsfallen under måndagen främst av allt vara en reaktion på oron av ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina. Konsekvenserna av detta – och en presidents nyckfulla twittrande – är betydligt svårare att överblicka.

Dessutom är nedgången inte så himla stor (ännu). Min magkänsla säger mig att 2019 kommer att bjuda på betydligt mer attraktiva köplägen än såhär. Om de kommer den närmsta veckan eller senare under året återstår att se, allt tyder i vilket fall på att vi har ett spännande börsår framför oss.

Jag roade mig med att lägga upp en fråga på Twitter idag. I skrivande stund såg 48% måndagens dipp som ett köpläge, var tionde av köparna såg det som ett starkt sådant. Jag står dock inte ensam kvar vid sidlinjen, lika många som köpte mer valde att avvakta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *